De Noorse Bergcode | Fjellvettreglene

9 simpele regels, de Fjellvettreglene, Veiligheid in de Noorse bergen

Noorwegen is een geweldige bestemming voor buitensporten en avonturiers, met zijn indrukwekkende bergen, valleien en fjorden. Voordat je de natuur intrekt, is het verstandig om de negen eenvoudige regels van de Noorse Bergcode door te nemen voor een veilige reis in de bergen. De zgn. Fjellvettreglene. Het is ook sterk aan te raden om met een opgeleide en geaccrediteerde gids op pad te gaan, vooral in de winter, om de risico's te minimaliseren en je tocht nog aangenamer te maken en veilig te volbrengen.

Samenvattend zijn de 9 Fjellvettreglene, in het Noors, als volgt: 

  1. Planlegg turen og meld fra hvor du går.
  2. Tilpass turen etter evne og forhold.
  3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel.
  4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.
  5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.
  6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.
  7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.
  8. Vend i tide – det er ingen skam å snu.
  9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.
     

Verderop hebben we de 9 regels voor je vertaald en geprobeerd te duiden vanuit ons werkveld.

1. Plan je reis en laat anderen weten waar je naartoe gaat.

Plan je reis van te voren goed en zorgvuldig. Zorg dat je het gebied al kent voordat je er naartoe gaat. D.m.v. kaartstudie thuis (hardcopy of online) kun je je goed voorbereiden. Laat anderen, bijvoorbeeld thuisblijvers weten waar je naartoe gaat en wat de geplande route is ten opzichte van de tijd. 

Mochten ze nu niets meer van je horen, maar je had 2 dagen geleden op punt B moeten zijn, dan kan het zijn dat er iets aan de hand is. Hier kun je afspraken over maken met de thuisblijvers.

2. Pas de reis aan naar jouw vaardigheden en de omstandigheden.

Zorg dat je niet overmoedig wordt in je planning en uitvoering. Verplaatsen in de bergen is vaak zwaarder dan je denkt en de afstanden vergen meer tijd dan je gewend bent. Stem de route en planning dus af op jouw vaardigheden en/of die van je reisgenoten. Hou ook rekening met de omstandigheden zoals het terrein, weer etc.

Wil je alles leren over het weer? Volg dan onze Outdoor Meteo Training in samenwerking met Alpenweerman.

3. Let op weers- en lawinewaarschuwingen.

Zorg dat je op de hoogte bent van (lokale) weerswaarschuwingen en lawinewaarschuwingen. Via yr.no de Noorse Meteorologische dienst blijf je op de hoogte van de lokale weersverwachting en/of waarschuwingen. Ook geven ze via YR de meldingen vanuit VARSOM door ten aanzien van bijv. Waarschuwingen voor landslides. VARSOM is ook de instantie die lawineberichten uitgeeft. 

YR heeft een mooie app voor op de smartphone met het lokale weerbericht

VARSOM heeft ook een mooie app met daarin een topografische kaart met daarop aangegeven lawinegevaarlijk terrein.

Disclaimer, vertrouw nooit blind op apps. Gedegen kennis over bovenstaande is nodig als je je op lawinegevaarlijk terrein begeeft. Ga daarom met een (lokale) professional op pad.

4. Wees voorbereid op slecht weer en kou, zelfs op korte trips.

Ga er altijd vanuit dat je alle seizoenen tegen kan komen in de Noorse bergen, ook in de zomermaanden kun je (natte) sneeuw treffen in de bergen dus zorg dat je de juiste spullen bij je hebt voor hetgeen je gaat doen.

Zorg altijd dat je iets aan kunt trekken om je tegen de elementen te beschermen, een hardshell regenjas en broek voor de regen en wind en zorg dat je iets warms en droogs aan kunt trekken bijv. een donsjasje en/of wollen trui.

Vergeet je handschoenen en muts niet, ook in de zomer.

5. Neem de benodigde uitrusting mee om jezelf en anderen te kunnen helpen.

Zorg voor de juiste uitrusting en kleding voor jouw avontuur. Laat je informeren door een professional. Mocht je nog niet alles hebben kun je goed materialen lenen of huren. In de Surviking Pro Shop hebben we bijna alles te huur voor jouw volgende avontuur. Soms neem je iets mee, niet alleen voor jezelf, maar ook om een ander te kunnen helpen in de bergen.

6. Maak veilige routekeuzes. Herken lawinegevoelig terrein en onveilig ijs.

Kies de veilige route en maak veilige keuzes. Herken lawinegevaarlijk terrein en zorg dat je onveilig ijs kunt herkennen. Dat laatste is wat lastig, zeker omdat je het gebied niet kent zoals een local dat doet. Durf te vragen aan een local hoe het zit met het ijs in de regio. Ga je in de winter op pad in lawinegevaarlijk terrein, zorg dan dat je kennis op doet over lawines en sneeuw en ga met de juiste spullen op pad.

Een lawine 3-eenheid in het geval van lawinegevaar en ijsprikkers voor als je door het ijs zakt bij onveilig ijs.

Gebruik de app van Varsom of de website Varsom.no om lawinegevaarlijk terrein te herkennen.

Op de webstie van Ortovox kun je gratis een online training over Lawinekunde volgen in de Ortovox Acaademy.

https://www.ortovox.com/uk/safety-academy-lab-snow/

In de Surviking Pro Shop hebben we complete lawinesets te huur.

 

7. Gebruik een kaart en kompas en zorg dat je altijd weet waar je bent.

Gebruik altijd een Kaart en kompas of neem deze in ieder geval mee en weet hoe deze te gebruiken. Tegenwoordig zijn er goede apps voor op je telefoon en ook betrouwbare handheld GPS apparaten, maar zorg dat je beide bij je hebt en beide ook kunt gebruiken.

Een kaart kan wegwaaien, een kompas kan stuk, als je deze laat vallen en hetzelfde geldt voor de smartphone of handheld GPS.

Ons advies, gebruik beide!

Wil je leren navigeren als een pro? Volg dan onze Kaart Kompas en GPS cursus.

8. Keer op tijd om, het is geen schande om om te keren.

Blijf niet vasthouden aan je oorspronkelijke plan als het tegenzit. Probeer de ketting van onjuiste beslissingen tijdig te verbreken. Je komt vaak in een noodsituatie terecht door een aaneenschakeling van onjuiste beslissingen. Probeer dit te herkennen en pas de STOP methode toe, STOP, THINK, OBSERVE & PLAN. Omdraaien is nooit iets om voor te schamen. 

9. Spaar je krachten en zoek onderdak indien nodig.

Ga zuinig om met je energie, blaas jezelf niet op. Pak voldoende rust en zorg altijd dat je nog krachten over hebt voor als er iets gebeurd. Maak gebruik van een hut indien mogelijk en de omstandigheden er om vragen.

In Noorwegen is een uitgebreid netwerk van berghutten die worden beheerd door de DNT. Als je lid bent, kun je een sleutel vragen, een loper, die past op 95% van alle DNT hutten.

Neem contact op met Team Surviking n.a.v. dit artikel