Voedsel drogen voor op een Meerdaagse Trektocht Deel 1 | Surviking

Zelf voedsel drogen voor een 7-daagse hike in Zweeds Lapland!

In deze Blog neemt Laurens Jan Kunst je mee in de wereld van het zelf voorbereiden en bereiden van je gedroogde voedsel voor tijdens een Meerdaagse Trektocht in bijv. Scandinavië. Voeding is belangrijk, niet alleen voor de broodnodige energie, maar zeker ook voor het moreel tijdens jouw avontuur. Niets is zo belangrijk als goed eten. Een goede nachtrust ne daardoor je fit te voelen op jouw avontuur.

  • Gezond
  • Voedzaam
  • Voel je fit!
  • Vrij eenvoudig zelf te organiseren

Waarom zelf je eten drogen en meenemen op de Trail?

De afgelopen jaren heb ik een bewuste transitie gemaakt naar het eten van onbewerkt voedsel. Ik heb een grote passie voor de natuur en mijn eetstijl daar op aanpassen was dan ook een logische stap. 

Deze keuze heeft mij veel gebracht: mijn energieniveau is hoger, mijn immuunsysteem sterker, mijn botten en spieren krachtiger, mijn huid gezonder en ik ervaar een toegenomen mentale helderheid. Daarnaast merk ik dat ik geen suikerdips meer ervaar, mijn humeur stabieler is en ik minder snel last heb van blessures. Dit eetpatroon wilde ik tijdens mijn vakantie in Zweden dit jaar graag voortzetten, ook tijdens het hiken. In dit artikel, wat uit twee delen bestaat, neem ik je mee in hoe ik dit experiment heb aangepakt!

Er is toch genoeg aanbod qua buitensportvoeding?

Het gangbare aanbod van voedingsproducten voor hikes bestaat helaas vaak uit bewerkte ingrediënten die veel koolhydraten bevatten en relatief weinig vetten en eiwitten bieden. Persoonlijk vind ik de smaak van deze producten niet altijd even lekker, zitten er veel onnodige geur-, smaak- en conserveermiddelen in (waar mijn darmen slecht op reageren) en zijn ze vaak aan de dure kant. 

Dit was voor mij voldoende reden om te experimenteren met het zelf drogen van onbewerkte voeding met veel eiwitten en vetten, die houdbaar is voor langere tijd en toch relatief laag is in gewicht. 

Voedsel drogen. Wat gebeurt er nu precies?

In de kern draait het drogen van voedsel om het drastisch verlagen van de hoeveelheid vocht die van nature aanwezig is. Hierdoor wordt bijna al het vocht uit de voeding verwijdert. Dat zorgt ervoor dat de groei van de micro-organismen en enzymatische reacties die bederf veroorzaken, sterk wordt vertraagd. Dit zorgt op zijn beurt voor het verlengen van de houdbaarheid tot minimaal 6 maanden (wanneer vacuüm verpakt) en daarnaast voor het verkleinen van het pakvolume én een aanzienlijke gewichtsbesparing. De eerste paar honderd euro waren dan ook snel uitgegeven: een eigen voedseldroger!

Vriesdroger of warmtedroger?

Hoe ik tot de keuze ben gekomen voor een geschikte voedingsdroger? Ik neem je mee in mijn zoektocht! 

Grofweg zijn er twee manieren om vocht uit voeding te halen: drogen met koude (vriesdrogen) en drogen met warmte (warmtedroger). Beide methoden hebben als doel het onttrekken van vocht aan het voedsel, maar verschillen in de techniek die daarvoor wordt gebruikt. Ik leg het verschil hieronder aan je uit. 

Vriesdrogen

Bij vriesdrogen wordt voedsel eerst bevroren en vervolgens onder lage druk geplaatst, waardoor het bevroren water in het voedsel direct van ijs naar waterdamp overgaat (dit heet sublimatie), zonder vloeibaar te worden. Deze manier van drogen behoudt de oorspronkelijke vorm, textuur en de voedingswaarden van het voedsel beter dan bij drogen met warmte. Daarnaast is het eindproduct erg licht, gemakkelijk te hydrateren en het blijft lang houdbaar (tussen de 15 en 25 jaar, soms langer afhankelijk van de omstandigheden).

Warmtedrogen

Traditionele voedseldrogers met warmte werken door warme lucht over het voedsel heen te blazen., waardoor het vocht langzaam verdampt. Hoewel dit proces eenvoudiger en goedkoper is, kan het zorgen voor een licht veranderde textuur, smaak en een grotere afname van voedingsstoffen. Dat komt doordat sommige vitamines en mineralen die gevoelig zijn voor hitte, verloren gaan in dit proces.

Instinctief zou je voor een vriesdroger kiezen, toch? Langer houdbaar, hoger aantal voedingswaarden, betere textuur van het eindproduct. Zeker waar! Doorslaggevend in mijn keuze waren dan ook niet bovenstaande aspecten. Het kostenplaatje was dat wél. De goedkope(re) vriesdrogers beginnen bij een bedrag van €1500 euro, terwijl warmtedrogers afhankelijk van kwaliteit, omvang en functionaliteiten, variëren tussen de 150 en 600 euro. Veel toegankelijker dus! Aangezien het voor mij een experiment was, koos ik ervoor mijn bankrekening niet al te zwaar te belasten en voor een warmtedroger te gaan!

Keuze voor een droger

Waar moet je op letten bij het kiezen van een voedseldroger? Voor mij waren een aantal specificaties cruciaal.

1. Capaciteit

Mijn doel was om voedsel voor 7 dagen voor 2 personen voor te bereiden. Hier had ik 4 dagen de tijd voor. De droger moest dus voldoende capaciteit hebben. Minstens 8-12 trays zijn nodig om grote hoeveelheden voedsel in één keer te kunnen drogen. Heb je minder tijdsdruk, dan kun je wellicht af met een kleinere droger. 

2. Instelbare temperatuur

Een instelbare temperatuur tussen 30 en 75 graden Celsius, in stappen van 5 graden, was essentieel. Dit omdat verschillende producten hun eigen ideale droogtemperatuur hebben. Een nauwkeurige regeling voorkomt dat je voeding onvoldoende droogt en je het droogproces moet herhalen.

3. Luchtcirculatie

Luchtcirculatie aan de achterkant, in plaats van onderaf, is voor mij een must. Dit zorgt ervoor dat de warmte gelijkmatig (horizontaal) over het voedsel wordt verdeeld. Bij drogers die van onder naar boven blazen, krijgen de onderste trays meer warmte, wat leidt tot ongelijkmatige droging. 

4. Kwaliteit en duurzaamheid

Ik geloof in investeren in kwalitatief goede apparatuur. Liever iets meer betalen voor een droger met de functie die ik nodig heb en een langere levensduur dan voor een goedkoper model met minder functies dat minder lang meegaat. 

Andere factoren die je kunt overwegen bij het kiezen van een droger zijn energieverbruik, geluidsniveau, beschikbare accessoires, onderhoudsgemak, merkreputatie en garantie. Voor mij waren deze van secundair belang en daarom heb ik er minder onderzoek naar gedaan. 

Op basis van de factoren hierboven heb ik uiteindelijk gekozen voor de Hendi Profi Line warmtedroger met 10 trays (link) die aan al mijn eisen en wensen voldeed. Kostprijs: €335,-.