Mammut sphere UL winter | Gear review

Uitgebreide review van de Mammut sphere UL winter

Uitgebreide review van de Mammut sphere UL winter

Na deze slaapzak ongeveer een jaar in gebruik te hebben vond ik het eens tijd worden voor een review. Ik heb er inmiddels een nachtje of 45 in geslapen met temperaturen tussen de -10 en +15 graden in de nacht. Om te beginnen moet ik even zeggen dat ik er met een klein mazzeltje ben aangekomen en dus ook niet de ‘volle pond’ heb betaald. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, de prijs is niet mis nl. €599,-. Naar zeggen van Mammut heb je dan wel een van de lichtste en warmste slaapzakken die er te koop is (in deze temperatuur range).

Ik was zelf eigenlijk nooit zo’n fan van dons omdat dit in combinatie met vochtige omstandigheden toch wat problemen zou kunnen geven. Als dons nat wordt dan verliest het een groot deel van zijn isolatiewaarde. Dit in tegenstelling tot synthetische slaapzakken die nat nog wel redelijk isoleren. Enfin… maar na toch best vaak te hebben liggen rillen van de kou in een ‘lichte’ synthetische slaapzak toch maar over gegaan op dons.

Dan nu over de Sphere UL winter.

Kort gezegd is het één van mijn betere aankopen van de afgelopen jaren. Het materiaal is erg licht en lijkt op het eerste gezicht vrij fragiel. Het totaal gewicht van de slaapzak is 1150 gram waarvan 750 gram bestaat uit dons. Het slaapzakje zelf weegt dus maar 400 gram, erg licht dus. Na een jaar intensief gebruik in oa. Canada en Noorwegen zit er nog geen schrammetje op. Prima kwaliteit wat dat betreft.

Ik ben zelf 185cm en de slaapzak is 195cm. Ik pas er prima in en heb zelfs nog een klein beetje ruimte over. Wat opvalt is dat de slaapzak niet echt breed is. Nou ben ik zelf niet echt fors van postuur (84kg) maar gezien het feit dat dit een alpine slaapzak is van origine en alpinisten nog weleens met hun ‘puffy’ aan erin zouden willen gaan liggen kan het toch best krap worden gok ik. Gelukkig ben ik nog niet in de situatie gekomen dat dit noodzaak werd.  Wat opvalt is dat de rits af en toe blijft hangen bij het dicht of open doen. Er zit wel een mooie strook langs de rits die dit moet voorkomen maar dit werkt dus niet altijd optimaal. Dit is eigenlijk ook het enige minpuntje wat ik heb kunnen ontdekken. Dit gaf me toch wel stof tot nadenken in Canada in ‘bear country’ waar je soms toch graag wil dat je er ook snel uit moet kunnen.

Mammut Sphere 1

Lekker warm!

Wat goed is, is dat de nekkraag goed aansluit d.m.v. een drukknoop en een trekkoordje zodat er geen warmte kan ontsnappen via je hals. Tevens kun je de capuchon ook mooi om je gezicht aantrekken zodat dit ook netjes afsluit. Prima wat mij betreft. Dit wil nog weleens te wensen over laten bij andere slaapzakken. Zoals net al gezegd is de binnenruimte perfect voor mijn lengte en ook zijdelings heb ik niet veel ruimte over waar eventuele kou zich op kan hopen.

Qua isolatie zijn de zaken ook goed voor elkaar. Het 800 cuin dons (95/5) doet zijn werk prima. Ik heb erin geslapen met temperaturen van -10 onder een tarp en heb er niet koud in gehad. De rating geeft een comfortlimiet van -11 aan voor mannen. Ik denk dat dit een redelijk reële waarde is. Ik heb er wel een licht bivvi zakje omheen van het merk Snugpak als ik niet in een tent slaap. Dit puur ter bescherming tegen evt. neerslag en wind. Wel ervan uitgaande dat je een prima matje met een wat hogere R-waarde gebruikt.

Mammut Sphere 3

Met een bivvizak erom in vochtige omstandigheden

Er zit een opbergnet bij voor als je hem niet gebruikt en wilt opbergen. Zo blijft het dons een beetje fluffy en behoudt de zak zijn isolatiewaarde. Tevens zit er een waterafstotende(dichte) compressiezak waarmee je hem best klein kunt krijgen voor in je rugzak. V.w.b. de waterafstotendheid van de compressiezak durf ik geen uitspraken te doen. Het lijkt redelijk waterproof maar of dat echt zo is weet ik niet. De slaapzak zelf is ook behandeld met een DWR finish maar dit is absoluut niet effectief voor een beetje regen oid. Mjin tip is dan ook mocht je hem zonder tent gaan gebruiken, koop er een bivvi zakje bij.

Specificaties volgens Mammut:

Maximum temperature (according to EN 13537): 15   °C
Lower comfort temperature limit men (according to EN 13537): -11   °C
Lower comfort temperature limit women (according to EN 13537): -5   °C
Extreme temperature (according to EN 13537): -32   °C
US temperature: 5   °F
Temperature according to US-Norm in °C: -15   °C
Construction: Wave Box construction
Sleeping bag line: Winter

https://www.mammut.ch/BX/en_BX/BX/en_BX/B2C-Category/Men/Sphere-Down-Winter/p/2410-00944-5670

Conclusie:

Een prima slaapzak die doet wat hij beloofd. Echter de prijs is niet mis. Of dit in verhouding staat gezien de kwaliteit is moeilijk te zeggen. Er zullen best alternatieven zijn die net zo goed of warm zijn en ook nog goedkoper. Deze zullen dan wel wat zwaarder zijn. Ik ben er in ieder geval erg blij mee.