Hilleberg Nallo 2 | Gear Review

Een uitgrbeide review van de Hilleberg Nallo 2 als 1 persoons trekkerstent.

Bij Hilleberg, noemen ze zichzelf ‘The Tentmaker’. Iets wat ik wel kan waarderen, mits dit natuurlijk ook hout snijdt.
Jarenlang beleefde ik een deel van mijn avonturen in het gezelschap van een (getweakte) Nordisk Svalbard. Een 1-persoonstent die volgens Nordisk blijft staan met orkaankracht. Wellicht een beetje overdreven, zeker gezien het feit dat op het promofilmpje de haringen waren vastgespijkerd in het hout. Enfin, een prima tent, maar ik kwam wat ruimte te kort. Als gids heb je al een iets ruimere backpack, en wilde ook de mogelijkheid om in geval van nood iemand een slaapplaats te bieden. Dus ik wilde een 2 persoonstent. Na een zoektocht langs verschillende modellen (oa. Helsport, Fjallraven) & gewichten uiteindelijk uitgekomen bij een Hilleberg. Uiteraard kende ik het merk al, maar de prijs is toch een drempel waar je even overheen moet. De Hilleberg Nallo 2 heeft een winkelprijs van €849,90.

Is dit duur? Ja, maar wellicht op de lange termijn toch niet zo duur als je zou vermoeden. Een Hilleberg gaat nl. jaren, maar dan ook echt, jaren mee. Op marktplaats komen Hilleberg tenten voorbij van 15/20 jaar oud die nog gewoon goed zijn.

Waarom de Nallo 2? Ik wilde een 2 persoonstent die in de meeste condities waarin ik werk volstaat. Dus hij moest tegen behoorlijk wat wind kunnen, winterproof zijn en het liefst een tunnel. Een tunnel zet gewoon erg makkelijk en snel op bij slecht weer. 2 haringen erin en de wind doet praktisch de rest. Ik heb het niet geklokt maar binnen enkele minuten staat ie. Veel merken laten het mn. afweten in winderige condities en v.w.b. tunneltenten komt deze Nallo 2 van Hilleberg gewoon goed voor de dag in winderige omstandigheden. De Nallo 2 heeft zich dan ook al ruim 30 jaar bewezen.

De Hilleberg Nallo 2 in de Noorse Fjells

De tent bestaat uit 2 bogen waarbij de achterste iets korter is en dat is dan ook het lage gedeelte van de tent. De stokken zijn de DAC featherlite NSL’s van 9mm. Tevens zijn de sleeves en de polecups voorbereid op ‘double poling’. D.w.z. dat je de tent kunt opzetten met dubbele stokken om zo meer stabiliteit te creëren in de wind en/of sneeuw. Iets wat ikzelf wel overweeg voor de wat extremere condities. Wil je echt een expeditiewaardige 2-persoonstent? Wellicht is dan de Nammatj 2 van Hilleberg een betere keuze met Kerlon 1800 doek en 10mm stokken. Niet dat ik de Nallo 2 niet in staat acht dit ook te kunnen, maar ook Hilleberg zelf zegt dat de Nammatj daar beter op toegespitst is. Mn. vanwege de 9mm stokken en het Kerlon 1200 doek van de Nallo 2. Al met al, iets minder degelijk dan de specs van de Nammatj 2.

Het gewicht van de Nallo 2 is 2,4kg (volgens Hilleberg) maar ik denk zelf dat het ietsje meer is. Zeker omdat ik na wat aanpassingen zelf op 2,3kg uitkwam. Opzich een prima gewicht voor een 2-persoonstent met deze kwaliteiten.

Om gelijk met een vuurdoop te beginnen nam ik de tent mee naar Noorwegen waar ik 2 groepen zou gidsen in 2,5 week tijd. In de herfst kun je in Noorwegen 4 seizoenen op 1 dag meemaken. Dit gaf dus hoop om deze tent eens goed te beoordelen. Ik heb er in totaal 10 nachten in kunnen vertoeven, van bijna strenge vorst t/m pak’m beet 10 graden + in de nacht. Regen, wind, sneeuw, de tent heeft het allemaal gezien in deze periode. Enfin…hoe ging het? Nou eigenlijk heb ik maar 1 woord voor deze tent, fantastisch.

 

Hilleberg Nallo 2 Review - 1 Hilleberg Nallo 2 Review - 6
Hilleberg Nallo 2 Review - 4 Hilleberg Nallo 2 Review - 7

Het opzetgemak is echt ideaal. De binnentent, zit bij aankoop al vastgemaakt aan de buitentent. Dit kun je in de meeste gevallen zo laten en zeker als het slecht weer is pluk je daar de vruchten van. Daarnaast is de ruimte riant te noemen voor de alleenkampeerder. Ik ben 1,85m en kan er prima rechtop inzitten. Tevens is de lengte ook prima om niet tegen het doek aan te liggen. Ben je tegen de 2,00m dan wordt het wel wat krap qua hoogte en lengte, maar in welke tent heb je dat dan niet vraag ik me af. Omdat het een 2 persoonstent is, heb je ruim de plaats om wat spullen uit te stallen. Tevens is er een waslijntje om iets op te hangen, kan handig zijn. Je ziet aan alles dat er over nagedacht is. Ik moest zelf even wennen aan de deur die op meerdere manieren open kan, echter na enige tijd zag ik de voordelen ervan. Door alleen het bovenstuk open te doen als je erin zit kun je toch prima koken in de vestibule uit de wind bijv. Tevens is de deur op deze manier ook makkelijk te bedienen vanuit de binnenzijde.

Het doek Kerlon 1200 doet z’n ding. Sterk zat, aan beide zijden gecoat met siliconen en dus goed waterdicht. Het enige wat aan de tent niet waterdicht is, is de rits aan de buitenzijde. Dit schijnt een bewuste keuze van hilleberg te zijn. Ze adviseren dit van tijd tot tijd te behandelen met een beetje seamsealer als je hier hinder van ondervindt. Ik moet zeggen, ook na een lange nacht met 100mm regen geen druppel door de rits gezien. Voor zover ik die kon onderscheiden van de condensdruppels.

Zitten er ook minpunten aan deze tent?

Ja een paar kleine, ten eerste is het gewicht een klein beetje aan de zware kant in vergelijking met andere opties in deze categorie. Echter, je krijgt er ook wat voor terug. Ten tweede is de bodem vrij glad, dit i.c.m. een glad matje kan er toch voor zorgen dat je een beetje gaat glijden in je tent als je slaapt. Ten derde, condens. Omdat de Nallo een 4-seizoenstent is loopt het doek door tot aan de grond. Dit geeft in de wat mildere condities wat meer condens t.o.v. een 3-seizoenentent. Je kunt de achterzijde wel in 2 delen omhoog ritsen zodat je meer ventilatie creëert . Dit werkt prima als er een beetje wind op staat. Desalniettemin heb ik de tent slechts 1x de nacht door gekregen zonder condens. Uiteraard is dit afhankelijk van de omstandigheden. Persoonlijk stoor ik mij hier niet zo aan en spreek uit ervaring dat je in deze condities in vrijwel alle tenten condens hebt.

Een ander puntje is het geluid in wind, dit kan als storend worden ervaren. Het doek klappert als er wat wind op staat. Niet dat dit ten koste gaat van de tent zelf maar het maakt gewoon geluid. Neem oordoppen mee als je gaat kamperen met wat wind in de weerverwachting. Als laatste , zoals al eerder genoemd de prijs. Die is aan de hoge kant en de vraag is dan of dat het waard is? Dat is aan een ieder om zelf te beoordelen maar ik zeg “Ja”.

Een leuk detail is dat er een soort van lock op de rits zit die er voor zorgt dat de rits van de ingang van onderen in ieder geval niet open waait met harde wind. De straps zijn mooi afgewerkt met RVS ringen en clips, hier is niet op bezuinigd door Hilleberg. Haringen en stokken zijn van DAC, naar mijn weten het beste wat er te krijgen is v.w.b. aluminium tentstokken. Mijn ervaring met stokken die niet van DAC zijn is dat deze erg snel breken bij temperaturen onder nul. Je krijgt er een mooi ruim zakje bij en ook de stokken en haringen zitten in een apart zakje. Ik heb het zakje voor de tent vervangen voor een aanzienlijk kleinere (ca. de helft kleiner), in de condities van deze periode ging dit prima. Ook nat, en met ijs op de tent paste de Nallo nog in het zakje. Wel bewaar ik mijn stokken en haringen altijd separaat van elkaar in de rugzak. Simpelweg voor het pakgemak in de rugzak.

Ondanks de geniale kwaliteit van de tent heb ik toch wat kleine aanpassingen gedaan. Ik heb oa. de scheerlijnen veranderd in een 2mm dyneema variant. Dit is lichter, sterker(op papier) en geeft vooral een kleiner pakvolume. Nu weet ik niet of de originele scheerlijnen van Hilleberg reflecteren in het donker, dat doen de dyneemalijnen in ieder geval niet (minpuntje). Er zitten wel markings op de tent zelf, zodat terugvinden in het donker prima gaat. In wat extremere winterse omstandigheden switch ik wel weer naar de originele scheerlijnen van Hilleberg. Ik denk nl. dat de combinatie van dikkere lijnen, dikkere lineloks beter gaat als het echt (stuif)sneeuwt in koudere condities. Zeker het spannen van de loks, de lijnen en sneeuwharingen met handschoenen aan. Ik heb ook de meeste ritslabels vervangen voor een koordje (dyneema), dit werkt gewoon handiger met handschoenen aan en geeft ook geen eindeloos geklingel in de wind.

Hilleberg Nallo 2 Review

 

 

 

Hilleberg Nallo 2 Review - 2

Conclusie

Kortom, is de Nallo 2 een aanrader? Een vol mondige Ja!

Mocht je iets meer ruimte willen kun je ook nog voor een GT versie kiezen, of zelfs een 3 persoonsvariant. De prijs is echter een spreekwoordelijke ‘rib uit je lijf’,  maar geeft je wel de garantie van jarenlange kampeerfun in vrijwel alle condities. Aan de tent zal dan in ieder geval niet liggen.

Hieronder nog wat specs van de Nallo 2 van Hilleberg zelf:

Minimum Weight:

2.0 kg

Packed Weight:

2.4 kg

Outer tent fabric:

Kerlon 1200

Poles (9 mm):

1 x 305, 1 x 260 cm
1 x 120.1, 1 x 102.4 in

Pegs:

16 V-Peg

De tenten van Hilleberg zijn oa. te koop bij Base-Camp Mountaineering in Den Haag.