Mountain Equipment Lhotse Jacket | Gear Review

Een uitgrbeide review van de Mountain Equipment Lhotse Jacket

Het werd vorig jaar eens tijd voor een nieuwe hardshell. Mijn oude was inmiddels voorzien van wat brandgaatjes en wat mij vooral stoorde was de mouwlengte. Ik wilde geen concessies doen op de kwaliteit en benaderde ME met de vraag wat ze mij aanbevelen voor de activiteiten die ik onderneem.

Mijn eisen waren oa. dat de zakken hoog moesten zitten i.v.m. de rugzakband en dat de ritsen waterproof moesten zijn en tevens een hoge waterkolom. In Noorwegen lopen met meerdere dagen regen vraagt echt om een jas die niet na een paar uur doorlekt. 15.000 mm of hoger moet de waterkolom dus zijn. Gore-Tex Pro © is op membraam gebied misschien wel het beste wat er te krijgen is. Met een waterkolom van 28.000mm slaat dit niet zomaar door. Je vraagt je gelijk af wat dit doet met het ademend vermogen van een jas. Ook geen onbelangrijk punt als je het mij vraagt. Nu zweet ikzelf van nature niet veel, dus voor mij persoonlijk minder een issue, maar desalniettemin toch een belangrijk onderdeel. Je wilt immers geen liters water aan de binnezijde hebben.



Mijn ‘oog’ viel op de Lhotse Jacket van Mountain Equipment. Mede door de sportieve ‘fit’ en de lange mouwen en gebruikmakend van echt stevig klittenband aan de manchetten. Kunststof ‘namaak’ klittenband wil nog weleens na een loop van tijd loslaten of zelfs z’n vermogen om vast te blijven zitten verliezen. Erg vervelend voor een outdoorjas. Deze jas heeft een verstevigde sectie met een wat dikkere stof (80D) aan de buitenzijde op de plekken waar wat meer wrijving of druk ontstaat bijv. door het dragen van een rugzak. De waterdichte ritsen aan de voorzijde van de jas zijn gemaakt van het type YKK AuqaGuard ©. Onder de armen, voor ventilatie, worden YKK WR© ritsen gebruikt die ook waterbestendig zijn.


In langdurige regen absoluut waterdicht


Ik heb de jas meerdere malen meegenomen naar Noorwegen en gedragen onder verschillende omstandigheden. In de herfst met een invallende winter waarbij het ook meerdere dagen regende hield de jas mij goed droog. Ik had eerlijk gezegd ook niet anders verwacht, maar ook de ritsen slaan niet door. Je smartphone kun je met een gerust hart in het borstzakje doen en blijft gewoon droog. De binnenkant is soms wel wat klam/vochtig van de waterdamp die je in de jas opbouwt en vervolgens condenseert tegen de relatief koudere binnenzijde van de jas. Echter, ik heb dit nooit als probleem ervaren, omdat als je hem even open- of uit doet dit zo weg ventileert. Hieruit kan ik dus best concluderen dat de jas toch best goed ademt. Ondanks dat ik niet overmatig transpireer, verdamp ik uiteraard op een dagje toch wat liters. Die liters vind ik in ieder geval niet terug in de jas, als ik ‘m open- of uit doe.



In winterse omstandigheden werkt de jas ook prima. Uiteraard heeft droge sneeuw minder impact dan langdurige regen of natte sneeuw, maar toch. Ik heb de jas meerdere dagen gedragen over een merino base-layer met een heel dun fleece truitje erover bij temperaturen overdag van -9 celsius. Dit gaat echt super, zolang je gewoon lekker in beweging blijft. Geen overmatige vochtophoping of bevroren condensatie aan de binnen- of buitenzijde. De jas ademt gewoon prima in deze omstandigheden. Ideaal in deze omstandigheden is de mouwlengte waarbij je de jas over je handschoenen kunt vastsnoeren. Je telefoon kun je met dit soort omstandigheden toch beter dichter op je lichaam dragen i.v.m. de vorst. De jas heeft aan de rechtzijde (voor de drager) ook nog een net binnenzakje met rits.

AquaGuard YYK ritsen aan de voorzijde


De trekkoordjes onderin en bij de capuchon werken gewoon zoals het hoort, hier valt niet veel over te melden. De zakken zijn groot, en het borstzakje biedt ook ruimte voor een smartphone en nog wat andere zaken. volgens Mountain Equipment kan hier zelfs een kaart in. Mijn kaarten zitten in een Ortlieb XL hoes dus dat durf ik wel te betwijfelen, maar een kleine kaart of veldgids zou inderdaad prima kunnen.
De capuchon is voorzien van een stukje klittenband aan de binnenzijde in de vorm van een ME logo. Bij de donsjassen van ME zit de andere helft van het klittenband aan de buitenkant van de capuchon zodat de capuchons aan elkaar blijven zitten. Een leuk detail als je het mij vraagt. Tevens is de capuchon stormproof en ontworpen om je zoveel mogelijk bescherming te geven, maar tocht het zicht te behouden in slechte omstandigheden.



Zijn er minpunten? Nou eigenlijk niet, althans ik heb ze niet gevonden. Wel is de prijs natuurlijk stevig en dit is dan wellicht ook het enige minpunt wat ik kan bedenken.

Ok..de jas kraakt een beetje als een zak chips, wat eigenlijk alle 3-laags membraam jassen doen. En ja, dat is een nadeel als je wild wilt gaan spotten oid. Maar dat is een inherent nadeel van deze jassen.


Conclusie:

De Mountain Equipment Lhotse Jacket is een fantastische hardshell voor extreme omstandigheden. Zeker als je meerdaags op pad gaat met een rugzak in regio’s waar het dagen achtereen kan regenen of sneeuwen. Een goede hardshell kan dan van levensbelang zijn.

De afwerking van de jas is ronduit goed te noemen, geen rare fratsen die los zitten en stiksels die loslaten oid. Gewoon top notch spul! De jas is niet goedkoop, maar wellicht zijn prijs waard als de jas ook echt jaren meegaat. Iets wat ik zeker verwacht van een product van Mountain Equipment.

Deze review is op eigen initiatief gemaakt door Surviking.