Suunto Traverse | Gear Review

Een review van de Suunto Traverse na 1 jaar in gebruik

Na een tijd lang met een Casio AB-horloge te hebben gelopen wilde ik eens wat anders, iets completers. Een horloge waar je ook een electronisch kompas op kunt raadplegen of een waypoint, maar waar ik ook mee kon hardlopen of fietsen.

Voor mijn werk als wildernisgids maak ik altijd gebruik van een papieren kaart en tevens een handheld GPS (Garmin 64s), dus echt kunnen kaartlezen op het horloge was minder van belang. Wel zou ik het handig vinden als ik er toch enigszins mee kon navigeren, al was het maar als back-up, of tijdens het sporten.

Na veel wikken en wegen toch voor de Suunto Traverse gekozen. Waarom een Suunto en geen Garmin? Garmin maakt immers ook mooie horloges in de Fenix serie. Het antwoord voor mij is vrij simpel, de eenvoud. Suunto weet op de een of andere manier een vorm van eenvoud in het design en ook menustructuur te bewerkstelligen wat mij aanspreekt.

Enfin, na een jaar dragen denk ik dat ik er wel een redelijke mening over kan geven. Het horloge is immers al meerdere keren mee geweest naar het buitenland op vakantie, op trektochten ri. Scandinavië en ook tijdens het sporten gebruik ik het horloge veel. Daarnaast draag ik het eigenlijk elke dag naar het werk. Dat laatste zegt eigenlijk al wel genoeg, het is gewoon een hele fijne gadget.

Maargoed, wat kan de Suunto allemaal, en vooral, doet ie dat goed?

De hoofdfeatures van de Suunto Traverse zijn naast het aflezen van de tijd:

  • GPS/Navigatie
  • Baro/Altimeter
  • Thermometer
  • Kompas
  • Stappenteller

Tevens zit er een stopwatch en een aftelfunctie op het horloge, handig voor het koken van een eitje.


Onlangs helaas toch wat krassen opgelopen op de bezel.


GPS/Navigatie

Je kunt met het horloge waypoints opslaan, via Suunto Movescount (web), of met het horloge zelf.
Tevens kun je vooraf routes inladen, via Suunto Movescount, en vervolgens deze als een soort breadcrumb volgen. Je hebt dan overigens geen kaart referentie oid op het scherm maar desondanks werkt dit erg goed. Hetzelfde geldt voor het navigeren naar een waypoint, dit werkt prima in mijn optiek. Daarnaast kun je ook nog een (sport)activiteit opnemen, waarna je dit kunt exporteren als GPX/KML of kunt delen met oa. Strava.

Eigenlijk ben ik best tevreden over bovenstaande functionaliteiten. Suunto Movescount is hier een belangrijke factor in en werkt erg prettig. Een route ‘trek’je achter de pc op het web binen no-time, synchroniseren met je telefoon, en hoppa, je horloge is voorzien van een track en je kunt vertrekken. Het enige minpunt is dat je geen routes op voorhand kunt maken op je horloge of middels de app. Je hebt altijd een PC met internet nodig en dat is wel een nadeel, zeker als je erg remote zit. Ik heb het eens op de telefoon of tablet geprobeerd maar dit was nogal lastig.

De GPS en navigatiefunctie gebruik ik veel tijdens het sporten. Het horloge gaat bij mij op het stuur met fietsen en zo zie ik waar ik heen moet, hartslag (i.c.m. de bluetooth smart sensor), hoogtemeters etc. Overigens is de display compleet te customizen met data die jij wilt zien. Dit kun je ook nog per activiteit invullen, erg handig!
Op een dayhike op vakantie voldoet de navigatiefunctie prima, maar op meerdaagse trektochten gebruik ik toch een handheld GPS. Dan gebruik ik het horloge meer als Baro/Altimeter.


Baro/Altimeter

De meest verwarrende functie bij veel gebruikers is nog wel de Baro/Altimeter op de Suunto. De reden dat Baro en Alti in 1 adem genoemd worden, is omdat het eigenlijk ook 1 en dezelfde waarde is wat er gemeten wordt, nl. de luchtdruk.
De hoogte meten middels de luchtdruk is een vrij nauwkeurige methode met een aantal mitsen en maren.
Je moet nl. wel een goede referentiewaarde invoeren. In geval van het gebruik als hoogtemeter moet je een referentiewaarde opgeven van de hoogte waar je je op dat moment bevindt. Voordat je begint, moet je dus het horloge even ‘ijken’ met de actuele hoogte.



Je kunt op de Suunto op 3 manieren een referentiewaarde opgeven. Een hoogte, luchtdruk op zeeniveau en FusedAlti.
Suunto zegt het volgende over de FusedAlti:

” Standaard wordt hoogte met FusedAlti gemeten tijdens trainingen die GPS gebruiken en tijdens navigeren. Als de GPS-functie is uitgeschakeld, wordt hoogte gemeten met de barometrische sensor.” 

Je kunt FusedAlti ook als referentie gebruiken voor de barometrische sensor, dan wordt voor ca. 15 min de GPS sensor ingeschakeld om een hoogte voor je vast te stellen. Dit kan handig zijn als je zelf geen hoogte op kunt geven aan de hand van een wegwijzer onderweg waar een hoogte op staat, een topografische kaart of een ander GPS apparaat.

Mocht je helemaal geen hoogte kunnen opgeven als referentie, dan kun je ook nog de luchtdruk op zeeniveau invoeren. Die moet je dan wel weten :). Aan de hand van de actuele luchtdruk die gemeten wordt, berekend het horloge de hoogte.
Mijn tip is wel, gebruik de verschillende referentiewaardes NIET door elkaar, dit werkt verwarrend en laat dan ook verschillende resultaten zien.


De luchtdruk ‘drop’, tijdens de zware storm van 18-01-2018 in Nederland


Voor de barometer geldt eigenlijk hetzelfde als bovenstaande, met een belangrijke sidenote. Het horloge laat altijd in de barometer modus zien wat de luchtdruk op zeeniveau is. Dit uiteraard aan de hand van de opgegeven referentiewaarde. Dit is anders dan bij bijv. een Casio horloge met barometer, die laat nl. gewoon de actuele luchtdruk zien. Voor allebei is wat te zeggen vind ik.

De luchtdruk verandert gedurende de dag, dus bij het gebruik als hoogtemeter is het raadzaam om tussen elke etappe de referentiewaarde opnieuw in te stellen. Zo krijg je de nauwkeurigste metingen.

Tevens laat het horloge zien wat de trend van het weer is in de barometer mode.


Thermometer

Hier kan ik kort over zijn. Om je pols is deze functie compleet waardeloos. Je moet hethorloge min. 20/30 min. afdoen, neerleggen in de schaduw, om tot een goede meting te komen.
Meestal hang ik ‘m in mijn tent aan het plafond haakje, zodat ik de temperatuur in de tent kan meten als ik wakker wordt. Verder heb je er niet veel aan in mijn optiek.
Je zou ‘m natuurlijk over je buitenlaag kunnen dragen om zo tijdens je activiteit tot een nauwkeurigere waarde te komen maar daar is het bandje wel een beetje krap voor.
Daarbij moet je jezelf afvragen hoe belangrijk die temperatuur nu echt is. Als je echt at wilt weten over het weer, heb je ook andere waardes nodig dan alleen de temperatuur.


Kompas

Er zit ook een electronisch kompas op het horloge, die je van te voren even moet kalibreren (rondjes draaien). Het is een handige feature om een globale indicatie te krijgen van de richting die je op gaat of wilt. Het klopt redelijk, maar gezien het ontbreken van een echt nauwkeurige gradenboog is het toch echt een indicatie, meer niet.
Je kunt ‘m locken om zo een koers vast te zetten en je kunt ook een declinatie correctie toepassen, kan handig zijn in gebieden met een grote miswijzing. In Nederland is dan momenteel 2 graden oost, dus compleet te verwaarlozen op dit horloge, dat verschil ga je niet aflezen.


Stappenteller

Een handige feature op het horloge is de stappenteller. Omdat deze de hele dag om je pols zit krijg je toch een redelijke indicatie hoeveel stappen je zet op een dag. Je kunt tevens terugkijken, d.m.v. de view knop wat je gemiddelde stappen zijn van de afgelopen week en afgelopen maand (30 dagen). Echter wat minder handig is dat deze data niet opgeslagen wordt in bijv. Movescount en ook niet mee gesynchroniseerd wordt naar bijv. de gezondheidsapps van je telefoon. Gemiste kans in mijn optiek, juist dit had ook van meerwaarde kunnen zijn om de gezondheidsdata compleet te maken op je telefoon, of zelfs in het Suunto Movescount account zelf.


De stappenteller laat jouw stappen en calorieverbruik zien


Wat kun je er verder nog mee?

Er zit een lichtfunctie op voor als het scherm niet meer leesbaar is in de duisternis. Door het lang indrukken van de light button activeer je ook de zaklampfunctie. Handig voor als je even iets moet zoeken in je tent en je even geen zaklamp bij de hand hebt.

Bij de stappenteller, kun je ook je calorieën verbruik zien door op de view knop te drukken.

De stopwatch en aftelfunctie spreken voor zich.

Stormalarm is een functie die jou waarschuwt als de luchtdruk sneller daalt dan verwacht. Dit werkt enkel in de Barometer modus. Ik heb meegemaakt dat het goed werkte maar over het algemeen gaat het ding af op een moment dat je het niet wilt. In een vergadering, in de lift etc. Dus ik heb het maar uitgezet. 


Batterijduur

De batterij gaat bij normaal gebruik ca. 14 dagen mee. Dit houdt bij mij in dat ik de tijd op mijn scherm heb, en in het menu de schermen Baro/Alti, stopwatch, aftelfunctie en stappenteller geactiveerd heb.
Kompas heb ik standaard uit staan, omdat dit toch stroom verbruikt op de achtergrond en je er vaak toch niets aan hebt.

Bij het opnemen van een activiteit of navigeren gaat het horloge ca. 2 volle werkdagen mee. Je kunt er wel 2 goede dayhikes mee tracken alvorens je het horloge weer moet opladen. Ga je op een meerdaagse trektocht en gebruik je het horloge om je route (in etappes) bij te houden? Neem dan het kabeltje en een powerbank of solarpanel mee, want je haalt het einde van de week absoluut niet.

Het horloge ondersteund naast het Amerikaanse GPS ook het Russische GLONASS. Door enkel met GPS te werken ipv GPS & GLONASS samen, kun je ook aanzienlijk batterij besparen tijdens het opnemen van een (sport)activiteit of het navigeren. Let wel, enkel GPS is minder nauwkeurig dan beide systemen, maar in mijn optiek meer dan voldoende.

Tevens kun je nog in Movesvount aangeven bij elke activiteit hoe nauwkeurig en hoe vaak je je locatie wilt vastleggen. Ook hier kun je afhankelijk van wat je doet, aanzienlijk batterij mee besparen.


Conclusie

De Suunto Traverse is een prima outdoor horloge. Is het een volwaardig alternatief voor een handheld GPS of kompas? Nee, absoluut niet. Wel is het een handige backup mocht je GPS niet meer werken, of leeg zijn oid. Hetzelfde geldt voor het kompas, je kunt er globaal mee navigeren. Het vooral ook een veelzijdig sporthorloge, zeker i.c.m. de Suunto smartsensor, een hartslagband waarmee je zelfs kunt gaan zwemmen. Ik gebruik ‘m zelf altijd tijdens het fietsen of hardlopen. Het enige minpunt daarvan is, dat de Suunto cadanssensor er niet op kan koppelen, daar moet je dan een ander model Suunto voor hebben.

De batterijduur blijft natuurlijk een ‘dingetje’ bij dit soort horloges. Ga je meerdere weken op expeditie, dan zou ik een ander horloge aanraden, bijv. de Suunto Core. Je hebt weliswaar geen GPS functionaliteit, maar wel de andere zaken die je nodig hebt op een horloge zoals een baro/altimeter. Tevens kun je die batterij ook vervangen in het veld als die leeg is, wat overigens wel even duurt voordat het zover is.

Zou ik de Suunto Traverse niet gebruiken voor het sporten, dan zou ik denk ik overwegen om een Suunto Core aan te schaffen. De toegevoegde waarde van het navigatie gedeelte op echte outdoor activiteiten (meerdaags) zijn niet van die kwaliteit dat je de handheld GPS en/of kaart ervoor thuis kunt laten. Desalniettemin is het een leuke gadget, en vooral fraai horloge.


De suunto is ideaal als fitness maatje op de fiets


De Suunto Traverse is oa. verkrijgbaar bij Survivalgear.nl